Verduurzamen van de entertainment industrie

September 17, 2015 lorette

ADE GREEN 

Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) organiseert ID&T in samenwerking met de organisatie van ADE de conferentie ADE Green. De entertainment industrie komt samen om ervaringen uit te wisselen over duurzaamheid, innovatie en sociale veranderingen in de evenementenbranche. Nienke Grotenhuis, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van ADE Green, vertelt ons over ADE Green 2015.

Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van ADE Green. Dit klinkt als een droombaan! Hoe ben je hier terecht gekomen?
Drie jaar geleden had Carlijn Lindemulder (Head of Sustainability ID&T) de ambitie om ADE Green te gaan organiseren. Ze vroeg mij om aan te sluiten. We hadden allebei nog nooit een conferentie georganiseerd! Terugkijkend ben ik trots op waar we nu staan.

Waar ben je het meest trots op? 
ADE green staat al drie jaar in het teken van kennisdeling en inspiratie. We hebben ieder jaar opnieuw een mooi programma met interessante sprekers. Vorig jaar spraken bijvoorbeeld Michael Lang, organisator van het originele Woodstock en Kumi Naido internationaal directeur van Greenpeace. Beiden inspireerden ze het publiek met een bijzonder verhaal. Mede naar aanleiding van ADE Green zien we dat evenementen innoveren op het gebied van duurzaamheid. Het waterproject is hier een goed voorbeeld van: vorig jaar organiseerden we een paneldiscussie met als stellingvraag: “Hoe kunnen we gratis kraanwater implementeren op festivals of in clubs?.” Dit jaar is het in Amsterdam verplicht om gratis kraanwater aan te bieden op een festival of in een club. We zijn er trots op dat we hier een bijdrage aan hebben kunnen leveren!

Ook dit jaar hebben jullie weer een mooi programma in elkaar gezet. Vertel!
Het programma bestaat dit jaar uit drie elementen. Een inspiratie ‘track’ waarbij internationale sprekers in keynote speeches kennis en ideeën delen, daarnaast panels waarbij experts uit het veld dieper in gaan op best practices over energie, food, communicatie & innovatie en het laatste onderdeel zijn de workshops die nog een stap verder gaan in het geven van tips en tricks over deze onderwerpen. Nieuw is dit jaar is de samenwerking met Open House. Open House innoveert festivals via duurzame start-ups met een acceleratorprogramma (talentenontwikkelingsprogramma). Tijdens ADE Green pitchen vijf veelbelovende start-ups hun ideeën. Het beste idee krijgt een geldprijs van 5.000 euro. We gebruiken dit jaar meerdere zalen van de Brakke Grond om meer bezoekers te kunnen ontvangen en een gevarieerder programma neer te zetten.

Dit wil niemand missen! Kunnen we nog kaarten kopen?
Jazeker, dat kan via de website. Het evenement wordt georganiseerd op 14 oktober van 12:00-18:00uur,  in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam.

 De laatste vraag: Een jaar geleden sprak ik met je collega Carlijn Lindemulder, Head of Sustainability van ID&T en stelde haar de vraag: “Hoe vooruitstrevend zijn Nederlandse festivals op het gebied van duurzaamheid?” Zij gaf het onderstaande antwoord:
Toen ik begon kon ik niet veel informatie vinden over duurzaamheid en evenementen  in Nederland. Gelukkig bleek er wel een heel netwerk te bestaan van ‘environmental conscious’ events in Europa. Daar haakte ik bij aan en heb ik heel veel geleerd. Inmiddels zie je wel dat het thema steeds vaker op de agenda staat. Je hebt steeds meer festivals die ermee aan de slag gaan en plekken waar je informatie kunt vinden. Zelf organiseren we in dit kader samen met Amsterdam Dance Event dit jaar voor de tweede keer ADE Green, een conferentie op het gebied van duurzaamheid en evenementen.

Wat is jouw visie hierop, een jaar later?
Drie jaar geleden besloten ID&T en ADE een kick-start te maken in een global green dance movement door duurzame pioniers te verbinden aan de elektronische muziek community. Nu, drie jaar later, merk je in Nederland echt een verandering, de trend is gezet. Maar we kunnen nog steeds veel leren van buitenlandse festivals als Shambala Festival dat voor 100 % op schone energie wordt georganiseerd. Op ADE Green vertelt Chris Johnson over “powerful thinking” en hoe hij dit met Shambala Festival bereikt heeft. Dit verhaal wil je niet missen!

Wil jij bij het evenement zijn op 14 oktober12:00-18:00 uur,  in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam? Stuur een mail naar info@justbeitmagazine.nl.

 

 

 

 

Previous Article
Grootschalige landelijke actie voor duurzamer eten

Voor het tweede jaar ging de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie van start, een...

Next Article
Introductie van gerecyclede stoffen in Haute Couture collectie

Monique Collignon showde begin tijdens de openingsavond van de FashionWeek...