Managing Director Net4Kids

November 24, 2015 lorette

Odette van Zijdveld

Odette van Zijdeveld staat aan het roer van Net4kids, een BtB charity voor impactvolle kinderhulp, waar concrete kinderhulpprojecten in Afrika & Azië direct en duurzaam verbonden worden aan projectinvesteerders. Uitgebreid gaan we met haar in gesprek. Odette neemt ons mee in haar visie op duurzaamheid en een betere wereld. En ze vertelt over haar eigen ambities en de ambities van Net4kids.

Wat is je achtergrond? En hoe ben je terecht gekomen op deze posities binnen Net4Kids?
Ik heb voor Net4kids altijd in het bedrijfsleven gewerkt in Marketing en Management posities, o.a. in de IT. Daarna ben ik jarenlang ondernemer geweest en hielp ik bedrijven met strategische kwesties: “Hoe kunnen we de beste versie van onszelf worden?” Superleuk en veel geleerd. Eind jaren 90 maakte ik mijn eerste reis naar India en Nepal en werd ik geconfronteerd met de enorme armoede daar en de impact daarvan op kinderen: op straat, bedelend, alleen, niet naar school. Ik kon het niet geloven en was eigenlijk gewoon boos. Daar en toen nam ik me voor ooit nog ‘iets’ voor deze kinderen te doen. Niet veel later kwam Net4kids op mijn pad en ik raakte betrokken vanuit mijn toenmalige bedrijf als meedenker en -doener. Dat was 2001, denk ik. In 2009 werd ik gevraagd Algemeen Directeur te worden en het is voor mij de mooiste combinatie van professionele uitdaging en maatschappelijke relevantie.

Dat betekent dat je meer dan vijf jaar werkzaam bent voor Net4kids. Wat drijft jou om voor deze organisatie te blijven werken?
Het is en was de meest zakelijke NGO die ik ken. En daar hou ik van. Ik run het als een bedrijf en onze projectaanvragen voor kinderhulp van onze lokale partners zien we als investeringsaanvragen. De projecten worden op basis van KPI’s gemonitord en gebenchmarked en daar kunnen we mooie dingen uithalen die er weer voor zorgen dat we de euro’s nog efficiënter en effectiever kunnen besteden. En natuurlijk de bedrijven en ondernemers die onze klanten zijn; heerlijk. Tel daarbij op dat we telkens bezig zijn met innovatie en je snapt dat ik helemaal mijn ei kwijt kan. Het mooie aan dat zakelijke vind ik de schijnbare tegenstelling met het emotionele onderwerp: kinderen. Die combi maakt dat ik alleen voor Net4kids wil werken.

Terugkijkend op hetgeen je binnen Net4kids reeds hebt bewerkstelligd: “Wat hebben jullie reeds bereikt en waar ben je het meest trots op?”
2003 was ons eerste echte boekjaar als openbare stichting. Tot en met 2014 hebben we 154398 kinderen weer kind kunnen laten zijn: een veilig thuis, naar school, leren, spelen met vriendjes en dromen over wat je later wilt worden. Dat is op weg naar kansrijk. En dat zijn net zoveel kinderen als alle kinderen onder de 17 jaar in Amsterdam. Daar zijn we wel trots op ja maar nog niet tevreden mee; er zijn simpelweg nog teveel kinderen die bijvoorbeeld op straat leven of onder ronduit gevaarlijke, mensonterende condities moeten zien te overleven… De aantallen zijn belangrijk, maar ze gaan voor mij pas echt leven als ik de kinderen in onze projecten spreek en zij vertellen over de impact die het programma op hun leven heeft gehad. Bij die ontmoetingen voel ik me diep geraakt en vooral dankbaar dat ik daar met Net4kids een bijdrage aan mag leveren.
Trots ben ik op ons team, de ondernemers en ondernemingen waar we mee samen werken en op de constante positieve ontwikkeling die we brengen: aan de kinderen in onze programma’s, aan onze klanten, aan onze organisatie en aan onszelf.

Wat zie jij als grootste uitdaging voor Net4kids?
1 miljoen kinderen kansrijker eind 2023. In de 20 jaar die we dan bestaan. We hebben dus nog een aardige klus te klaren. Dat gaan we doen door in te zetten op een multiplying effect met onze investeerders: bedrijven stimuleren hun achterban te betrekken bij hun kinderhulp zodat er een grotere geldstroom maar ook betrokkenheid en zichtbaarheid op gang komt. Maar ook door naast geven, in te zetten op het hergebruik van geld: revolving funds waaruit jongeren kunnen putten om te gaan studeren en het weer terugstorten als ze klaar zijn. Circulair geld noem ik dat en het betekent dat we 1 keer gegeven geld meerdere keren kunnen gebruiken.  Daarnaast gaan we groeien op ‘impact investing’: het stimuleren van bedrijfsmatige activiteiten gericht op community building rondom onze kinderhulpprojecten. Dit gaat naast betere omstandigheden, ook geld en werkgelegenheid genereren ter plekke en zal met een leningconstructie ervoor zorgen dat het geld weer terugkomt en ook opnieuw gebruikt kan worden.

Als een echte duizendpoot zet je je niet alleen in bij Net4kids voor een betere wereld, maar ook in je privé leven en je vrije tijd. Vertel..
Ik ben volgens mijn kinderen (13 en 11) nogal ‘hardcore’ op milieu haha: dus zuinig met elektriciteit, afval scheiden, biologisch eten enz. Daarnaast hou ik erg van hergebruik: ik koop bijvoorbeeld bijna al mijn kleding tweedehands. Ik hou van het verhaal erachter, het idee van hergebruik maar ook ‘de sport’ iets gaafs voor weinig te vinden. Ik droom nog van een bedrijfsconcept op dit vlak. Daarnaast ben ik net voorzitter geworden van CSR Chicks, een netwerk voor professionals die net als ik de social businessbeweging willen vergroten en versnellen: duurzaam zakendoen is leuker, beter, slimmer. We zijn nu bezig ons fundament te versterken om de missie breder uit te gaan dragen.

Vanuit jouw kennis en ervaring bij Net4kids en CSR Chicks: wat is jouw visie op duurzaamheid en een betere wereld?
Ik geloof dat we moeten omdat de planeet anders out-of-business gaat. En wij dus ook. Maar dat is wat langere termijn, alhoewel toch ook weer akelig dichtbij want ik vraag me serieus af in welke wereld mijn (klein)kinderen straks leven en of die nog wel een beetje leefbaar is. En, ik geloof dat we het willen. Omdat het liefde is. Voor onze planeet, elkaar, onszelf. Het is positief. Het scheelt kosten en vergroot aantrekkingskracht voor bedrijven. Het is echt en relevant. En het is heel erg “samen.” En ik geloof dat het bedrijfsleven hier een cruciale rol in kan spelen. Het is de bedoeling, denk ik, dat bedrijven dit gaan doen. Welke impact kan jij met jouw bedrijf vanuit je missie realiseren? Daar kan elk bedrijf iets mee. Dat weet ik zeker.

Vind je dat bedrijven vooruitstrevend genoeg zijn in Nederland op het gebied van duurzaamheid en het bijdragen aan een betere wereld?
De grap is dat ik niet zo aan landen afzonderlijk denk op dit vlak. Het is een werelduitdaging met effect op de hele wereld en briljante initiatieven vinden over de hele wereld plaats. Daar zit heel veel inspiratie in en die lees ik heel graag. Ik denk dat Nederland wel echt een land is dat open staat voor nieuwe dingen en sociaal vrij goed ontwikkeld is met de blik naar buiten.

Welke bedrijf vind jij een groot voorbeeld als het gaat om het bijdragen aan een betere wereld?
Voor mij was het echt een markering van een nieuw tijdperk toen Unilever (van oorsprong Nederlands) een paar jaar terug aankondigde niet meer aan kwartaalcijfers te doen omdat dit te korte termijn gedacht was. Als buitenstaander denk je misschien: waar gaat dit over? Maar voor een beursgenoteerd bedrijf: echt superstoer. En een hele grote stap naar duurzamer beslissingen, een voorbeeld dus. Maar ook de snelle groeiers in deze wereld draaien om businessmodellen waarin relevantie, samen en delen centraal staan: Uber, AirBnB. Het kan ook indirect; je hoeft geen businessmodel te hebben dat milieuoplossingen biedt om een Social Business te zijn.

Mijn laatste vraag: Op welke manier kunnen we in Nederland zorgen voor een duurzame versnelling?
Door het uitvergroten van het positieve zonder de noodzaak uit het oog te verliezen. Door kleine initiatieven te starten en te ondersteunen. Door je te realiseren dat alle kleine druppels samen een oceaan maken en die gloeiende plaat te laten voor wat het is. Door het cool te benaderen, niet zuur. Dit is wat het is, we moeten het samen doen, we willen het samen doen.

Previous Article
Verduurzaming van de leerindustrie

Het Amsterdamse label O My Bag breidt de collectie uit met een serie van understated minimalistische modell...

Next Article
Managing Director Net4Kids

Odette van Zijdeveld staat aan het roer van Net4kids, een BtB charity voor impactvolle kinderhulp, waar con...