De wereld van Ralien Bekkers

August 6, 2014 lorette

Ralien Bekkers (22 jaar) is het gewend om het woord te nemen voor een groot publiek vol met functionarissen. Waar haar leeftijdsgenoten voornamelijk bezig zijn met feestjes, uitgaan en naar school gaan vervult Ralien de positie van VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling.  Ze bezoekt scholen in Nederland en verzamelt daar meningen en ideeën van jongeren. Om die vervolgens met beleidsmakers te delen op duurzaamheidsconferenties. Nadat ze haar scriptie heeft afgerond, start ze volgend jaar met een topstudie aan Yale University, voor een tweejarige Master Environmental Management.

Maandag

Vroeg in de ochtend pak ik de trein richting Leeuwarden. Vandaag geef ik bij de opleiding International Business & Management aan de Stenden Hogeschool een lezing over duurzame ontwikkeling, toekomstige trends en het belang van samenwerking en vertrouwen. Als Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger naar de VN vorm je de brug tussen de jongeren in Nederland en beleidsmakers, politici en de Verenigde Naties. Het is dus van groot belang om door het hele land jongeren te spreken over de thema’s waar ik mij met name mee bezig houd: duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. De afgelopen twee jaar heb ik in deze functie met meer dan 10.000 jongeren door het hele land gesproken, van basisschool tot aan MBO en universiteit. Voor een bezoek aan Leeuwarden ben ik al snel 6 uur aan het reizen voor een lezing van een uur. Gelukkig kun je in de trein rustig werken. Dus handel ik onderweg een stapel emails en wat telefoontjes af. In Leeuwarden sta ik voor een groep van 150 internationale studenten, die grotendeels actief meedoet, en mij ook weer aan het denken zet. Ik spreek over mijn ervaringen bij de VN (niet altijd positief: enorm bureaucratisch en ineffectief, weinig ruimte voor jongeren maar juist meer jongeren nodig voor vernieuwing), over de rol van het bedrijfsleven (daar is enorm veel te doen, maar zie ik als een drijvende kracht van positieve verandering, als men verantwoordelijkheid neemt) en over op welke manier deze jongeren zelf kunnen werken aan een duurzame toekomst (als betrokken burger, kritische consument, sociaal ondernemer). Zeker niet bij iedereen komt het aan, maar de meerderheid is enthousiast en gaat weer een beetje bewuster nadenken over wat er in de wereld gebeurt en wat zij zelf kunnen doen. Belangrijkste doel bereikt!

Ik ben pas laat weer terug in Utrecht en ga direct door naar het kantoor van NJR (Nationale Jeugdraad, koepel van bijna 40 nationale jongerenorganisaties in Nederland). ‘s Avonds heb ik overleg met mijn collega-jongerenvertegenwoordigers. In totaal zijn er in Nederland 8 jongerenvertegenwoordigers, 2 per thema: Duurzame Ontwikkeling (dat ben ik), Algemene Vergadering van de VN, Europese Zaken & UNESCO. Eens in de maand komen we met z’n allen samen en wisselen we ervaringen, plannen en dilemma’s uit. Zo ook vanavond.

>>lees het volledige artikel in Just Be It #4

Previous Article
Share the gift, share the future

In 2004 en 2005 heeft Merel Disselkoen namens het Johan Cruyff Foundation en...

Next Article
Piet Hein Eek: Grondlegger van duurzame meubels

Piet Hein Eek, die in 1990 afstudeerde met een kast gemaakt van sloophout...