Duurzaam design: de highlights van afgelopen jaar

February 9, 2016 Lorette Der Kinderen

Tekst: Liselotte Vaessen

Eind vorig jaar vond de veertiende editie plaats van de Dutch Design Week (DDW). De Dutch Design Week is ooit begonnen als ‘Dag van het Ontwerp’. Toen vorm nog functie volgde. Gevolgd door de ‘Week van het Ontwerp’, uitmondend in de ‘Dutch Design Week’ van nu. Verwijzend naar de succesvolle reputatie van ontwerpers van Nederlandse bodem zoals Viktor & Rolf, Rem Koolhaas en Marcel Wanders. Ook de laatste editie was een groot succes! Just Be It was uiteraard aanwezig. We nemen je mee in dé highlights van duurzaam design 2015.

Technologie
De snelheid van de technologie stond afgelopen jaar centraal. Dankzij technologie kan alles wat eerst alleen maar denkbaar was, ook tastbaar gemaakt worden. Afval wordt ingezet als nieuwe grondstof. Door middel van biotechnologische mogelijkheden kan er gewerkt worden met levend materiaal als DNA en ander organisch materiaal. De 3D printer kan porselein uitziende broches printen. Met laser technieken kan kleding worden bewerkt en versierd. Robottechnologie maakt de geweven vezel lampen van Atelier Robotiq mogelijk.

Atelier Robotiq

Atelier Robotiq

Vissenhuid, restafval uit de visserij, kan door bepaalde looitechnieken over dezelfde eigenschappen beschikken als rund of varkensleer. Bepaalde schimmels kunnen plastic onschadelijk maken. Bloed kan als inkt dienen. Een kogelwerende huid gemaakt van spinnenzijde. Spinnenzijde is tien keer sterker dan staal, een betere warmte geleider dan koper en biologisch afbreekbaar. Gekko glue. Bioplastic uit koeienmest. Super inventief; zou het bijdragen aan een betere wereld?

Levende kleuren
Dichter bij de natuur staan de kleuren van Buro Belén. Kleuren zijn bepalend in onze leefomgeving. Onderzoekers, producenten en ontwerpers bundelen krachten om de veranderende, natuurlijke en levende kleuren in interieurontwerp toe te passen. De plantaardige kleurstoffen veranderen zoals de natuur. Stoffen gemaakt van hout van de papiermoerbeiboom nemen de plantaardige kleuren nog beter op. Buro Belén laat deze stoffen in het Van Abbemuseum zien. Ze maken natuurlijke kleuren van o.a. paprika en indigo. De industrie reageert hier gemengd op, aangezien deze kleuren niet kleurvast zijn en vervagen door de tijd, door licht en gebruik. Maar is dat niet juist de charme van dit natuurlijke proces?

Buro Belen

Buro Belen

Als tegenhanger zie je geprinte stoffen voor kleding en interieur tijdens de DDW, 3D geprint gemaakt van kunststof. Een onnatuurlijk en chemisch proces, mogelijk gemaakt door de nieuwe technologie van de 3Dprinter. Elke vorm, elke structuur, elk beeld, kan tegenwoordig geprint worden. Zoveel mogelijkheden, maar hoe duurzaam is dit proces? De natuurlijke reactie van Buro Belén op de stoffenindustrie is een mooi duurzaam alternatief dat refereert aan de wereldwijde tradities van de verfbaden door middel van natuurlijke ingrediënten.

Gerelateerd aan stof, maar op geheel andere wijze in beeld gebracht en benaderd is de gele huiskamer. In het Van Abbemuseum vond je een kamer ingericht met gele poetsdoekjes waar twee overlevingsstrategien centraal staan om met huiselijk geweld om te gaan: smetvrees en overmatige dwang tot perfectie. Yellow Interior door Marie Lexmond. Een bijzondere gewaarwording.

Yellow Interior

Yellow Interior

Geprinte tatoeages
Het ambacht is een verweven element binnen de DDW. Social label van Piet Hein Eek is een mooi initiatief waarbij de makers uit kwetsbare doelgroepen serieus worden genomen en het gevoel hebben nuttig te zijn. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag met ontwerpers. Voor unieke producten die ertoe doen, met aandacht, plezier en vakmanschap gemaakt. Eén van de producten is het ontwerp van tatoeages naar aanleiding van de verhalen van deze kwetsbare doelgroep. Door middel van deze tatoeages, dit beeldmateriaal, mochten ze zelf een verhaal creëren op tafel servies. Een uniek resultaat.

Piet Heijn Eek - Social label

Piet Heijn Eek – Social label

Palmleder
Cradle to cradle, van wieg tot wieg, is de filosofie waarbij je alles volledig recycled. Het afval van vandaag is de grondstof van morgen. Studio Tjeerd Veenhoven heeft een bedrijf gestart in India, waar van de boom gevallen palmbladeren verwerkt worden tot een ledersoort waar vervolgens stoelen van worden gemaakt.

Allemaal winnaars
Er zijn nog zoveel meer verhalen te vertellen. Van geprinte schoenen tot sheltersuits voor daklozen. Het is overweldigend. De Graduation Show geeft jong talent een platform waarbij ze complexe culturen, omgangsvormen en alternatieven ontwerpen centraal zetten. Een overdaad aan talent en ontwerp tijdens deze DDW.

De grote winnaar van de Dutch Design Future Award voor Nederlands Ontwerp is Submarine Channel, met Refugee Republic. Een interactieve online documentaire over het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Een relevant project over een actueel thema met maatschappelijk nut.

 

Previous Article
Een drijvend bos in Rotterdam

Het Dobberend Bos in de Rijnhaven in Rotterdam wordt 16 maart onthult. Het is een concept van Jeroen Everae...

Next Article
Thrift Shop

Thrift Shop is een combinatie van een conceptstore, een tweedehandswinkel en een vintagemarkt. Het concept ...