De Wereld Van…Chris Kaput

September 16, 2014 lorette

Chris Kaput (31) vertrok na de aardbeving van 2010 naar Haiti om daar  aan de slag te gaan als communicatiemedewerker in het veld voor Cordaid. Vervolgens werkte hij twee jaar lang als Haiti liaison op de Nederlandse Ambassade in Santo Domingo. Op dit moment werkt hij voor zichzelf en is hij bezig met projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling in de Dominicaanse Republiek en Haiti. Huidige klussen: een haalbaarheidsstudie voor de commerciele productie van de ‘wonderboom’ Moringa in het kader van een herbebossingsproject in Haiti, en ‘Jardin del Futuro’, een initiatief dat zich richt op het aanbieden van aquaponics technologie.

Maandag

Ik begin de week thuis, in Santo Domingo. Sinds een aantal weken ben ik bezig een haalbaarheidsstudie voor de Smallholder Farmers Alliance (SFA), een Haitiaanse NGO die zich richt op de duurzame herbebossing van Haiti. Haiti is momenteel voor meer dan 95% ontbost en ervaart als gevolg daarvan allerlei andere problematiek (erosie, verlies landbouwgrond, voedselonzekerheid). Doel van de studie: bekijken of Moringa op commerciele wijze door kleine boeren in Haiti verbouwd kan worden en zo bij te dragen aan het verbeteren van lokale inkomenszekerheid en duurzame herbebossing.

Dat het oog is gevallen op de Moringa boom is geen toeval: de boom komt lokaal voor, doet het zelfs goed met beperkte hoeveelheden water en voedingsstoffen en groeit zo hard dat de boeren binnen 6 maanden al hun eerste oogst kunnen binnenhalen: een zeldzaamheid bij boomgewassen. De focus van de studie ligt op twee producten: moringa bladpoeder, een voedingssupplement met buitengewoon hoge voedingswaarden, en moringa olie, gewonnen uit de zaden van de moringa boom. Het bladpoeder kan worden gebruikt in de lokale strijd tegen ondervoeding en kan daarnaast mogelijk worden geexporteerd naar de internationale (Westerse) markt. Ook Moringa olie is de laatste jaren internationaal ontdekt en dan met name door de cosmetische industrie. Bedrijven als The Body Shop hebben momenteel een productlijn waarin moringa olie is verwerkt en het product lijkt gezien de stijgende vraag aanzienlijke commerciele potentie te hebben.

Ik besteed het grootste gedeelte van de dag aan de studie, en het voorbereiden van het programma voor een bezoek aan Haiti komende week.

>>Lees over de gehele week van Chris Kaput

Previous Article
Een kapsalon en conceptstore in één

In de grote steden schieten conceptstores als paddenstoelen uit de grond....

Next Article
Imperfectie is de schoonheid

Het label Halona produceert poëtische mode, gemaakt van restmateriaal...