Studio JUX opent eerste flagship store in Amsterdam

July 1, 2016 Lorette Der Kinderen

Het mode en designlabel Studio JUX opende zojuist haar eerste flagship store in Amsterdam. Eigenaren Jitske Lundgren en Carlien Helmink selecteerden hun favoriete ‘guilt-free goods’. Zonder schuldgevoel shoppen dus, want alle stijlvolle en minimalistisch ontworpen producten worden duurzaam en ethisch geproduceerd.

Initiatiefnemer studio JUX werd opgericht in 2008 en het merendeel van de collectie wordt geproduceerd in een eigen fabriek in Nepal of door sociale projecten voor Nepalese vrouwen. Meer dan 30 kleermakers werken in de fabriek van studio JUX onder goede arbeidsomstandigheden, ontvangen een eerlijk salaris en zijn in staat hun gezin te onderhouden. Partners van studio JUX zijn Terre des Hommes en Stichting DOEN.

Studio JUX + co.
Jitske Lundgren en Carlien Helmink selecteerden hun favoriete ‘guilt-free goods’ zodat je als consument zeker weet dat alle producten in de winkel duurzaam en onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. Bij ‘studio JUX + co.’ en in de webshop zijn ongeveer 25 merken te koop; een mix van labels die al op aanzienlijke schaal produceren, aangevuld met verrassende nieuwkomers die prachtig handwerk leveren. Carlien Helmink, Managing Director van studio JUX: “Zowel mannen als vrouwen kunnen bij ons terecht voor een nieuwe outfit, verzorgingsproducten, leuke cadeautjes of iets moois voor in het interieur. In de winkel vind je ‘paspoorten’ van alle merken zodat je precies weet waar en op welke manier je jurk, schoenen of jas zijn geproduceerd. Het personeel is heel goed op de hoogte en kan, naast feiten over de impact van een merk op mens en milieu, leuke anekdotes met je delen. Het is toch te gek dat je op een feestje kunt vertellen dat je prachtige nieuwe jas is gemaakt van gerecyclede PET-flessen?”

Tijdloos design, hoogwaardige kwaliteit
Studio JUX biedt een alternatief voor fast fashion, een term voor wegwerpmode die onder slechte arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden en schadelijk is voor het milieu. Helmink: “De huidige situatie in de mode-industrie is simpelweg onhoudbaar. Je kunt eigenlijk niet meer met droge ogen een jurkje van 14,95 afrekenen bij een van de grote ketens. Uiteindelijk betaalt iemand de prijs voor die impulsaankoop. Toch kunnen veel consumenten deze verleiding moeilijk weerstaan en is het vaak best ingewikkeld om te bepalen of een product verantwoord is geproduceerd. In onze flagship store aan de Ceintuurbaan is het voorwerk al verricht en maken we het aantrekkelijk om te kiezen voor tijdloze designs van goede kwaliteit, zonder dat nare schuldgevoel.” Bij aankoop van een studio JUX item ontvang je een ansichtkaart met daarop de kleermaker die het voor je in elkaar zette. Je maakt als het ware kennis met de man of vrouw die je steunt met je aankoop; hij of zij ontvangt een eerlijk salaris en werkt in de veilige studio JUX fabriek in Kathmandu.

Duurzaam van top tot teen
De tijdloze en strakke inrichting kwam tot stand met oog voor duurzaamheid en vakmanschap. De meubels werden gemaakt van FSC-hout in een loods op de Amsterdamse NDSM-werf. Bij het ontwerp van de meubels werd rekening gehouden met de multi-inzetbaarheid daarvan, zodat er jarenlang gebruik van kan worden gemaakt. Vanwege de vloerverwarming is het pand sneller op temperatuur, gaat minder hitte ‘verloren’ en is het klimaat goed te reguleren. Het afval in de winkel wordt zo veel mogelijk hergebruikt en vervolgens gescheiden. In het pand wordt gebruik gemaakt van groene stroom en het pand en de gevel worden verlicht met LED. De hangtags die aan de kleding en producten hangen, zijn gemaakt van gerecycled papier. Stickers die in de winkel worden gebruikt, zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen schadelijke lijmstoffen. De aankopen kunnen mee in katoenen tassen of tassen van papier met een FSC-keurmerk.

Previous Article
V&D wordt BAUT & Dreesmann (B&D)

Na drie locaties van restaurant BAUT aan de Wibautstraat en in Amsterdam Zuid vestigt ‘moving circus’ BAUT ...

Next Article
Een drijvend bos in Rotterdam

Het Dobberend Bos in de Rijnhaven in Rotterdam wordt 16 maart onthult. Het is een concept van Jeroen Everae...