Museum Boijmans Van Beuningen toont dit najaar de mode van de toekomst

September 30, 2014 lorette

Willen we echt iedere zes maanden een nieuwe garderobe of kan mode langer mee? Moet de pasvorm van een jurk voldoen aan het heersende schoonheidsideaal of kan het ook anders? Wat is de rol van mode in de opmars van de zogenaamde ‘wearable technology’, zoals Google Glass? Dit zijn de fundamentele vragen die centraal staan bij de nieuwste generatie modeontwerpers. Museum Boijmans Van Beuningen toont vanaf 11 oktober de mode van de toekomst, met werk van onder anderen Viktor & Rolf, Christophe Coppens (België), Hussein Chalayan (Cyprus) en Rejina Pyo (Korea).

De nieuwste generatie modeontwerpers kijkt met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Ze komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. Duurzaamheid, futuristische technologieën en de maatschappelijke waarde van kleding zijn thema’s waarmee deze ontwerpers vorm geven aan de mode van de toekomst. ‘The Future of Fashion is Now’ – met niet alleen kleding en accessoires maar ook video’s en installaties – is dit najaar te zien in de 1500 m2 grote tentoonstellingsruimte van het museum. De tentoonstelling is een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge.

Mode van morgen
De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf reageert met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleit voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (UK) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De hand gebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de bepalende invloed van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe invalshoeken over wat ‘mode’ in de toekomst zou kunnen zijn. Een smartphone opladen onderweg is geen probleem met de jas uit het ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen.

Publicatie, Boijmans Tour en meer
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, glossy publicatie en een speciale multimediatour waarin tijdens ‘The Future of Fashion is Now’ een aantal ontwerpers aan het woord komt. Op ARTtube verschijnen tijdens de tentoonstelling diverse video’s. Het museum organiseert verschillende activiteiten, zoals een symposium, workshops en lezingen.

Han Nefkens Fashion on the Edge
Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen (ArtEZ hogeschool voor de kunsten) in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst, initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene.

 

Previous Article
De lekkerste Nederlandse duurzame biertjes

Waarschijnlijk niet het eerste dat je je afvraagt als je een koud biertje...

Next Article
Duurzaam walhalla op 11 en 12 oktober in de Tolhuistuin: duurzame mode, design, film, food en innovatie in ‘stadsjungle’

De Strawberry Earth Fair biedt het nieuwste op het gebied van duurzame mode,...