Meat the Mushroom

October 9, 2014 lorette

Paddenstoelen als nieuwe vleesvervangers

Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor vlees. Meat the Mushroom is een initiatief dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe vleesvervangers op basis van paddenstoelen. Daarnaast kweken ze bijzondere paddenstoelen zoals de Koningsoesterzwam en de Shiitake op bierbostel dat anders zou worden weggegooid. Hun kernwaarden: smakelijk & duurzaam.

Het kweken van paddenstoelen op organisch afval is niets nieuws. In delen van Afrika verbouwt men al tijden op ambachtelijke wijze paddenstoelen op afval van koffieplantages en bierbrouwerijen. Deze duurzame manier van kweken is een opkomende trend en wordt wereldwijd steeds vaker toegepast. Meat the Mushroom kweekt zijn paddenstoelen voornamelijk op bierbostel. Bierborstel is het mout dat overblijft na het bier brouwen. Het is makkelijk en in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Door de schimmel die in het mout geënt wordt, ontstaat er extra eiwit en wordt  extra kwaliteit aan het restproduct gegeven. Hierdoor is de overgebleven bierbostel uiteindelijk ook geschikt om te gebruiken als veevoer.

De vleesvervangers die op basis van de paddenstoelen worden gemaakt moeten niet alleen duurzaam zijn, maar ook lekker. Zo is Meat the Mushroom bezig met de ontwikkeling van een nieuw product: MushroomMeat. Dit is een variant op tempeh, waarbij diverse granen en bonen worden gefermenteerd met paddenstoelen.

Meat the Mushroom verkoopt zijn lokale paddenstoelen al aan diverse restaurants en supermarkten. Het idee is om mensen de komende jaren bewuster te maken van de diverse mogelijkheden van paddenstoelen èn om volwaardige vleesvervangers te ontwikkelen, die minstens net zo lekker smaken maar een stuk duurzamer zijn.

>>Lees het artikel hier

Previous Article

Op perfecte golven van maar liefst 1,5 meter hoog, die met een interval van...

Next Article
Je proeft de smaak van het land

Heerlijke biologisch eten bij deze restaurants! Aangenaam in Haarlem en De...