Oude V&D-gebouw Haarlem een podium voor ontwerpers, creatieve ambachtslieden, ambitieuze (jonge) merken

August 12, 2016 Lorette Der Kinderen

Het oude V&D-gebouw in Haarlem heeft een nieuwe (tijdelijke) bestemming gevonden: Gather. De geweldige ruimte is nu een podium voor ontwerpers, creatieve ambachtslieden, ambitieuze (jonge) merken en labels en horeca concepten. Zij willen met elkaar aan het groot publiek laten zien wat ze in huis hebben. En dit is nog maar de pop-up versie van Gather. Er zijn grootse plannen, het is de bedoeling over een paar jaar een definitieve vestiging in de Koepelgevangenis in Haarlem te openen. Voorlopig kunnen we Gather bezoeken in het voormalige V&D pand aan de Grote Houtstraat.

Van winkelpand naar warenhuis
Gather was tot voor kort een podium voor (startende) ondernemers, jong design talent en gevestigde innovatieve merken aan een kleiner pand in Haarlem. Het V&D-gebouw in Haarlem is een logische vervolgstap richting uiteindelijk de Koepelgevangenis als vaste locatie.  Op dit moment zijn er de eerste creatieven en merken aangesloten zoals Waarmakers, Linja Shoes, Arp Design, Bebob Design, Fabel van Gyda Kropff,Gijs Dutch Design Brillen en Akwan2fo African Fashion (samenwerking tussen Nederlands Designers en Ghanese kleermakers). Aangesloten ondernemers krijgen een letterlijke etalage. Samen zorgt dit voor een steeds veranderende winkel waarbij de inrichting en het aanbod nooit hetzelfde zal zijn. De organisatie van evenementen, show, debatten en manifestaties worden een belangrijk onderdeel van het totaalconcept Gather. Mede-initiatiefneemster Bernice Bartling vertelt: ‘Vaak zitten makers opgesloten in hun ateliers, alleen met zichzelf of een paar medewerkers. Nu komen de makers midden in de reuring. Dan gaat er iets met hen gebeuren. Gaan de luiken open. Op z’n minst komt daar co-creatie uit.’

Verkoop ondergeschikt maken aan de beleving
Initiatiefnemer Van Heusden legt uit wat consumenten kunnen verwachten met een bezoek aan het oude V&D-pand: ‘Verrassen, verbazen en verwonderen van het publiek staat voorop.’ Er is gekozen om verkoop ondergeschikt te maken. Dit vertaalt zich door het ontbreken van kassa’s en verkopers. Het plan is om te werken met QR-codes en via internet de afhandeling plaats te laten vinden. Later wordt gezocht naar geavanceerdere methoden hiervoor. De mensen die Gather verwacht aan te trekken zijn hoger opgeleide mensen van elke leeftijd die houden van cultuur en nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. In de toekomst verwacht Gather naast debatten, shows, evenementen en manifestaties te gaan organiseren ook bijpassende horeca te kunnen introduceren.

www.thisisgather.nl/

Gather

Previous Article
Stokke is voorbereid op de groeispurt
Stokke is voorbereid op de groeispurt

Nederland wordt steeds meer geïnspireerd door duurzame lifestyle initiatieven. Een belangrijke ontwikkeling...

Next Article
Lopen op palmbladeren

Ooit gehoord van de Arecapalm? Dat is een palmboom die in het zuidelijke deel van India groeit. Jaarlijks v...