Markthal Rotterdam: Het grootste kunstwerk van Nederland

November 13, 2014 lorette

Na een spectaculair dansoptreden van diverse culturen opende koningin Maxima op 1 oktober eindelijk de eerste overdekte markthal van Nederland. Lang is erop gewacht, veel is erover geschreven: “Maakt De Markthal haar verwachtingen waar?”

De Markthal in Rotterdam, ontworpen door architect Winy Maas, is een ware (voedsel)beleving en een must see in deze bijzondere stad. De Markthal is een walhalla voor lekkerbekken, gezelligheidsdieren en gezondheidsfreaks terwijl ook aan duurzaamheid is gedacht.

Wanneer je naar binnenloopt via de grote hoefijzervormige boog komen de diverse geuren naar je toe. Je ruikt de verse groente, de diverse kruiden, de heerlijk gebrande noten en het net gebakken speltbrood. Bij de vele kramen kun je naast je boodschappen vaak ook een hapje proeven, Pinchos eten en zelfs een glas wijn drinken. Kijkend naar het plafond waan je je in een bruisende voedselhemel, een immense binnenschildering van 11.000 m2,aangebracht op metalen vierkante platen van anderhalf bij anderhalve meter en ontworpen door Arno Coenen, Iris Roskam en een  team van mensen om hen heen.

De Markthal speelt handig in op de huidige behoefte aan verantwoord en biologisch eten en biedt naast haar bijzondere architectuur een uitgebreid pallet aan gezond en duurzaam voedsel. Zo is De Groene Weg een slagerij waar alle ingrediënten biologisch zijn. De lekkernijen worden ter plekke op maat gesneden. Bij Vers van de Teler kun je terecht voor producten die iedere dag geoogst worden en kun je  genieten van de smaak van verse groenten en fruit. Buutengeweun, een coöperatie van diverse ondernemers, verkoopt vis direct van de boot en aardappels direct van het land. De producten komen van het eiland Goeree-Overflakkee op slechts een kwartier afstand van Rotterdam en alles is (di)vers, seizoensgebonden en volgens de kennis van de boer.
Rotterdamse Kaas is genieten van kaas, zonder onnodige kunstmatige toevoegingen en veelal biologisch. Grappig detail: Het idee voor deze kaas is ontstaan toen een aantal echte Rotterdammers er niets voor voelden om 020-kaas te eten.

De broden van Le Perron worden gemaakt met biologische grondstoffen en worden op Franse wijze gebakken. Deze kramen, maar ook de vele andere maken een bezoek meer dan de moeite waard!

De Markthal Rotterdam bevindt zich in het hartje van Rotterdam, het Laurentiuskwartier, dat in mei 1940 bij de bombardementen door de Duitsers compleet werd verwoest. Met Markthal en binnenkort ook de komst van buurman Rif010 (waar we  in Just Be It 5 over berichtten) valt er in dit stukje levendig, sportief en vernieuwd Rotterdam een hoop te ontdekken.

Lees het gehele artikel in Just Be It 6

Previous Article
Een corrigerende tik richting IS

“Het is cool en goed te gebruiken naast een mooie Mulberry of Chanel”. De...

Next Article
Leegstaand kantoorpand komt tot leven met cultureel festival Kantor

A Music, Performance, Art & Technology Weekend: van 14 tot en met 16...