Volle kracht vooruit

December 21, 2014 lorette

Een design boot van recycled Amsterdams Grachtenplastic

Laten we even bij het begin beginnen: “Hoe is Plastic Whale ontstaan?”Drieënhalf jaar geleden ben ik met Plastic Whale gestart. In mijn eentje, zonder geld, netwerk of specifieke kennis. Maar met een prikkelende uitdaging die luidde: “Ik wil een boot bouwen van plastic afval en daarmee door Nederland varen. Maar ik heb nog nooit een boot bestuurd laat staan gebouwd. Dus help me.” Die uitdaging heb ik via een blog, Facebook en Twitter kenbaar gemaakt. En binnen een paar weken reisde ik door heel Nederland om met mensen te praten die me wilden helpen. Hele serieuze mensen als wetenschappers op gebied van kunststoffen, botenbouwers, ontwerpers, advocaten, reclamemensen en noem verder maar op.

Het idee is fantastisch, maar hoe heb je anderen gemotiveerd om je mee te doen en hoe groot is het team nu?
Ik heb mij laten inspireren door de speech van John F Kennedy uit 1961 waarin hij figuurlijk een man op de maan zette. Daarmee creëerde hij een heel helder beeld, een onmogelijke maar prikkelende en relevante uitdaging die de natie motiveerde om samen te werken, te innoveren. Volle kracht vooruit. Ik bedacht me dat je dankzij social media geen JFK hoeft te heten om een gevolg te creëren. Mijn strategische gedachte was, dat als ik een “man op de maan” creëerde, ik een netwerk zou opbouwen van consumenten, bedrijven en overheidsinstanties die onderdeel wilden worden van een spannende uitdaging. Van een beweging die vooruitgang wil boeken en niet naar elkaar wijst om de verantwoordelijkheid af te schuiven. Die strategie is succesvol gebleken. Mijn man op de maan was de boot van plastic afval, maar dat was niet het doel op zich, meer het bindmiddel. Mensen zijn al het negativisme zat en willen zich inzetten voor een betere, mooiere wereld. Maar wel door hun eigen talent of specialisme in te zetten. Daardoor bestaat het Plastic Whale netwerk uit tientallen professionals uit zeer verschillende hoek, van reclamejongens tot juristen, van botenbouwers tot accountants. Maar waar ik het meest trots op ben: allemaal (relatief) jonge maar zeer professionele en met name creatieve mensen. Dat zie je ook wel aan de manier waarop we ons profileren.

Welke design objecten en gebruiksvoorwerpen hebben jullie tot nu toe van plastic gemaakt?
We hebben in maart van dit jaar de design boot van recycled Amsterdams Grachtenplastic tijdens de HISWA Boat Show gepresenteerd. Een fantastisch mooie boot die veel aandacht trekt op de Amsterdamse grachten. Momenteel zijn we met verschillende partijen plannen aan het maken voor 3D printing, maar ook denim. Dat gaat allemaal helaas iets minder snel dan ik had gehoopt omdat daar toch meer bij komt kijken, dan je verwacht. Maar goed, ik wil altijd heel snel. Soms is het goed om iets meer tijd voor dingen te nemen.

Wat doen jullie met de andere soorten plastic die jullie uit de grachten vissen?
Momenteel slaan we alle plastic op in een enorme loods in Havens West. Die heeft Haven Amsterdam ons geleend. De PET flessen houden we gescheiden van al het andere afval, omdat we daar binnenkort producten van willen maken. Het overige afval zullen we moeten laten afvoeren. Alles zit door elkaar en het kost veel moeite om het te scheiden. Voor de toekomst willen we wel kijken hoe we dat beter kunnen doen, zodat we ook andere soorten plastic kunnen hergebruiken. Alles op z’n tijd…

Wat is het grootste obstakel waar jullie als organisatie tegenaan lopen?
Tijd en geld. Ik ben steeds kip-ei situaties aan het oplossen. Ik ben namelijk begonnen zonder enige middelen, ook zonder geld. Op een gegeven moment groeit alles zo snel, dat je, naast vrijwilligers, ook betaalde krachten nodig hebt. Maar daar heb je weer geld voor nodig dat je nog niet hebt en dat je weer pas kunt krijgen als je de juiste mensen hebt om solide plannen te maken en uit te voeren. Maar dit jaar hebben we dankzij het succes van Amsterdams Plastic Vissen voor bedrijven de kip-ei situatie  doorbroken en kijken we naar een gezond, beloftevol en vooral duurzaam businessmodel.

Hoe zou je dit “plastic” probleem grootschalig aanpakken?  Is er interesse vanuit het buitenland?
We krijgen echt enorm veel enthousiaste reacties op de boot van Amsterdams Grachtenplastic, het Amsterdams Plastic Vissen en de wijze waarop Plastic Whale zich manifesteert. Ook vanuit het buitenland en vanuit multinationals. We worden momenteel door verschillende internationale partijen benaderd om te praten over partnerships. Het mooie is dat je dit concept prima naar diverse steden in de wereld kunt kopiëren. Dat willen we heel graag. Maar daar hebben we grote partners voor nodig. Dus, fingers crossed…

Plastic Whale organiseert jaarlijks een event. Hoe en waar kunnen onze lezers zich inschrijven en meedoen?
Elk jaar organiseren we ons evenement Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen. Dat was ontstaan vanuit een grap, maar het bleek direct een hit. Bij de tweede editie visten meer dan 1.200 mensen op 72 boten mee. Echt een te gekke dag. Maar komend jaar gaan we ook Koningsvissen (de dag na Koningsdag) en AfterGayDay (de dag na de Canal Parade) organiseren. Iedereen, met of zonder boot, kan gratis meedoen. Via onze Facebook page houden we iedereen op de hoogte en je kan je t.z.t. via onze site inschrijven.

Tot slot! What’s next voor Plastic Whale?
Het gaat momenteel heel hard met Plastic Whale en we zijn met hele spannende dingen bezig om een duurzaam businessmodel te ontwikkelen. Dus denk aan: meer boten, meer bedrijven maar ook toeristen die gaan Amsterdams Plastic Vissen, meer steden. En natuurlijk spannende producten met Amsterdams Grachtenplastic. We kunnen ons nu met recht de eerste “plastic fishing company” ter wereld noemen.

Lees het interview in Just Be It 6>>

Previous Article
Een waanzinnig 2015 gewenst!

2014... Een jaar waarin ...

Next Article
Computer gestuurde zeilen

Wind + Wing Technologies uit Californië heeft grote ambities als het gaat om...