Negentien mode- en designprofessionals bundelen duurzame krachten op Strawberry Earth Academy 2015

February 25, 2015 lorette

De eerste lichting ondernemers die deelneemt aan de Strawberry Earth Academy is bekend. Het doel van deze eerste Nederlandse ‘groene academie’ voor professionals uit de mode- en designindustrie is het bewerkstelligen van een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. Tot de deelnemers behoren negentien entrepreneurs waaronder Kings of Indigo, Elsien Gringhuis, People Tree (UK), Studio JUX, Arco, De Vorm, Eric Klarenbeek en Weltevree. Actrice Thekla Reuten is ambassadeur van de Strawberry Earth Academy.

De kracht van pioniers
Strawberry Earth gelooft in de kracht van pioniers. Mette te Velde, oprichter en directeur Strawberry Earth: “Onze academie is een ‘lab’ voor mode- en designprofessionals die hun duurzame sporen al hebben verdiend. Stuk voor stuk vakmensen die kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. Ondernemen met aandacht voor mens en onze leefomgeving zit in hun DNA. Samen met aan de Strawberry Earth Academy verbonden wetenschappers en commerciële partners kunnen we duurzame initiatieven opschalen en bereikbaar maken voor de consument.” Tijdens de jaarlijkse Strawberry Earth Fair op 10 en 11 oktober 2015 in Amsterdam wordt gepresenteerd welke ideeën van de Strawberry Earth Academy deelnemers een pilottraject ingaan.

Deelnemers 2015
Strawberry Earth selecteerde negentien pioniers die bewijzen dat het mogelijk is om duurzaam en succesvol te ondernemen. Te Velde: “In elke ontwerpfase, of het nu gaat om een lamp, scooter of overhemd, zou het behoud van onze kostbare ecosystemen een rol moeten spelen. Er zijn talloze voorbeelden die illustreren dat dit haalbaar is zonder in te leveren op esthetiek, creativiteit of kwaliteit.” De negen mode-professionals die deelnemen aan de Strawberry Earth Academy 2015 zijn: Afriek, Elsien Gringhuis, Kings of Indigo, KISS and TELL, L’Herbe Rouge, NŌN BY KIM, OAT Shoes, People Tree en Studio JUX. De tien deelnemende design-professionals die de handen ineen slaan, zijn: Arco, Buro BELÉN, De Vorm, Eric Klarenbeek, Klaas Kuiken, Mae Engelgeer, Marjan van Aubel, Robbin Baas, Waarmakers en Weltevree.

Coaches en experts in startblokken
In samenwerking met de partners ontwikkelt Strawberry Earth een traject waarbinnen de deelnemers aan de Strawberry Earth Academy worden bijgestaan door de volgende coaches: Asceline Groot (ASN Bank), Bette Harms (IUCN), Christiaan Bolck (Wageningen UR), Femke van Bree (Ministerie van Economische Zaken), Irene de Jong (ASN Bank), Jan van Dam (Wageningen UR), José Teunissen (ArtEZ), Paul Vetter (Ministerie van Economische Zaken), Tessa Blokland (Design Academy Eindhoven) en Wijnand Broer (CREM).

‘Vrienden’ van de Academy
Anne-Marie Rakhorst, duurzaam ondernemer en als ‘friend’ verbonden aan de Strawberry Earth Academy: “Duurzaam ondernemen kun je niet alleen. Samen kom je tot betere oplossingen dan in je eentje. Laten we de handen ineenslaan; innoveren, samenwerken en verduurzamen in de ketens. Om zo permanente veranderingen teweeg te brengen en deze voor de hele sector toegankelijk te maken. In mijn rol als ‘friend’ van de Academy wil ik mijn ervaring als ondernemer inzetten en helpen kennisdeling op alle niveaus in gang te zetten. Naast Rakhorst zijn ook Louise Vet (Directeur NIOO, Netherlands Institute of Ecology) en Anne Mieke Eggenkamp (voormalig Directeur ArtEZ, Topteam Creative Industry) als ‘friend’ verbonden aan de Strawberry Earth Academy.

Thekla Reuten ambassadeur
Internationaal bekroond actrice Thekla Reuten verbindt zich als ambassadeur aan de Strawberry Earth Academy. Reuten verbond zich in 2011 ook als ambassadeur aan het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth met als doel de filmindustrie van binnenuit te verduurzamen. Reuten: “Toen Strawberry Earth mij vroeg ambassadeur te worden van hun Strawberry Earth Academy, was dat voor mij een antwoord op vragen die ik zelf had: hoe kan ik als wereldburger, als consument en als filmmaker, zorgen dat mijn keuzes geen nadelige gevolgen hebben voor toekomstige generaties? Ik ben erg trots dat we, naast de filmindustrie, nu ook een duurzame transitie aanmoedigen in de mode- en designindustrie. Je kunt extra schitteren op een rode loper als je weet dat een mooie creatie ook op een mooie manier geproduceerd is.”

Previous Article
Nederlandse fashion library LENA opent haar deuren in Amsterdam

Eind 2014 opende LENA the fashion library officieel haar deuren op de...

Next Article
Just Be It 7: Een nieuw jaar

Een nieuw jaar. Voor velen het moment van reflectie en het stellen van...