Van wijnvat naar borrelplank

April 15, 2015 lorette

Upcyclen met House of Originals

Begin 2014 startten twee jonge ondernemers uit Amsterdam het merkhuis ‘House of Originals’. Dit nieuwe label brengt mooie merken en producten die ze tijdens hun reizen zijn tegenkomen naar Nederland. “We hebben het geluk gehad tijdens onze reizen getalenteerde mensen tegen te komen die met veel passie en ambacht de mooiste producten maken met een interessant verhaal.“

Tijdens een reis door Zuid Afrika kwamen ze veel interessante producten tegen, maar één sprong eruit; een borrelplank gemaakt van een oud wijnvat. Zowel het product als het verhaal erachter sprak ze direct aan. De maker van de borrelplanken is de zoon van een wijnboer uit Franschhoek. “Een wijnvat zit meestal 4 tot 5 jaar vol met wijn. Daarna wordt het soms gebruikt voor whisky of brandy, maar daarna is het klaar. Wij halen het vat uit elkaar en geven de afzonderlijke planken een nieuw leven. Afhankelijk van welk deel van het vat de plank komt, worden de planken bewerkt. De eiken planken worden gedroogd, geschuurd en bewerkt met een mineralen olie. Sommige planken worden gestoomd en rechtgetrokken. In onze schaal herken je de ronding van het vat nog. Elke plank is uniek. De wijn die erin heeft gezeten geeft de planken een zachte, bijzondere kleur. Door deze ‘upcycling’ worden veel eiken vaten gered van de brandstapel.”

Producten een nieuw leven inblazen is voor House of Originals een leuke uitdaging. “Door te reizen word je een stuk bewuster van wat mensen en landen te bieden hebben. Vaak zie je dat in arme gebieden de lokale bevolking creatiever wordt. Ze hebben zo weinig dat ze de leukste dingen verzinnen met wat ze wel hebben. Het gaat hier vaak om het recyclen en upcyclen van producten. In het geval van de borrelplanken speelt upcycling een belangrijke rol. Door de oude wijnvaten uit elkaar te halen en een nieuwe functie te geven ontstaat een prachtig product met ook nog eens een origineel verhaal.”

Lees het artikel in Just Be It 7

Previous Article
De kunst van sociaal ondernemen

Op initiatief van Dopper, het bedrijf achter het herbruikbare designflesje...

Next Article
The New Shoppingbag onderdeel van straatbeeld Rotterdam.

In Rotterdam onderdeel van het straatbeeld en ook in Japan al een groot...