De kunst van sociaal ondernemen

April 25, 2015 lorette

Ondernemers stimuleren om hun sociale en ecologische impact te vergroten

Op initiatief van Dopper, het bedrijf achter het herbruikbare designflesje voor water, kwamen de duurzame krachten achter Tony’s Chocolonely, Kings of Indigo,  Friesland Campina, 10,000 Hours en Social Enterprise NL bij elkaar voor een brainstormsessie. Doel van het gesprek was om ondernemers en bedrijven te stimuleren en inspireren om hun sociale en ecologische impact te vergroten. Just Be It was aanwezig bij dit gesprek, en doet verslag!

Dopper ontving dit jaar als een van de elf ondernemingen in Nederland, het Benefit Corporation certificaat (B Corps). Het certificaat gaat naar bedrijven met sociale en ecologische impact, die verantwoordelijkheid nemen, transparant zijn én bijdragen aan de economie van de toekomst. Het feit dat er in Nederland nog maar zo  weinig B Corps zijn, was voor Dopper oprichter, Merijn Everaarts, aanleiding voor het rondetafelgesprek.

Merijn Everaarts: “Dopper werkt hard om een internationaal profiel als sociale onderneming te ontwikkelen en ik hoop dat het anderen inspireert om ook impact te maken. Ik geloof dat ondernemen met als enige doel er rijk van worden niet meer in onze huidige wereld past. De wereldwijde uitdagingen als het gaat om klimaat en duurzaamheid zijn zo groot, dat de focus bij bedrijven echt ergens anders moet komen te liggen. Ik ben ervan overtuigd dat we verschil kunnen maken door allemaal bij te dragen aan een betere wereld. Daar wordt iedereen uiteindelijk gelukkiger van.”

De zes gespreksdeelnemers werken in vakgebieden variërend van food, retail en dienstverlening. Ondanks de verschillende invalshoeken hebben ze echter een gezamenlijke missie: ervaringen delen en bedrijven met de ambitie om op een duurzame manier te werk te gaan, op weg helpen. Just Be It zette de belangrijkste punten op een rijtje.

Willemijn Verloop, oprichter Social Enterprise: “Niet elk bedrijf hoeft een sociale onderneming te worden. Dan leg je de lat te hoog. Het belangrijkste is dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de norm wordt en dat het implementeren van MVO niet als kostenpost gezien wordt, of iets waar je trots op moet zijn, maar als een voorwaarde voor een gezonde onderneming. Dat vergt een mentaliteitsverandering in de top van het bedrijfsleven, maar ook bij  aandeelhouders. De kunst is om het in balans te brengen. En zorg altijd dat het verhaal achter je product klopt. Zo bind je consumenten.

Nienke Basslé, general manager 10,000 Hours: “Ik merk dat de jongere  generatie graag wil bijdragen aan een duurzame wereld. Door alle informatie en problemen die dagelijks voorbij komen, is het moeilijk om te kiezen waaraan bij te dragen en hoe. De jonge generatie moet je handelingsperspectief bieden. Wees concreet in hoe zij een bijdrage  kunnen leveren. Probeer je boodschap niet te zwaar te maken. Leg de  nadruk op de positieve kant van iets goeds doen.”

Taco Kingma, manager sustainable business Friesland Campina: “Schaalgrootte is voor ons belangrijk bij de verduurzaming van ketens omdat je daardoor het meeste impact kunt realiseren en bovendien de extra ketenkosten binnen de perken kunt houden. Het is daarom goed om  coalities te sluiten met andere ketenpartners die dezelfde doelstellingen op het gebied van verduurzaming hebben. Dan kun je die schaal en dus de gewenste impact sneller bereiken.”

Merijn Everaarts, oprichter Dopper: “Duurzaam ondernemen geldt niet alleen voor je core-product maar ook voor de duurzaamheid van je organisatie. Vergeet niet om de interne zaken op orde te houden als je groeit. Je wilt de hele wereld over om het verhaal te vertellen en je wilt daar vol op inzetten, maar het is ook van belang dat ondertussen de achterkant stevig is én blijft staan. Vrees ook niet voor concurrentie. Het maakt sterker, want ook zij zetten het onderwerp op de kaart en door samen te werken, kan nog meer impact worden gerealiseerd.”

Arjen Boekhold, ketenregisseur Tony’s Chocolonely: “Het is belangrijk om de business op orde te hebben én te houden. Zeker als je groeit. Focussen op de visie en missie is goed, maar verlies de bedrijfsvoering niet uit het oog. En neem je eigen verantwoordelijkheid in de hele supply chain. Verschuil je nooit achter anderen. Ga niet wachten op maatregelen of beleid van andere bedrijven, NGO’s of de overheid. Kijk naar wat het bedrijf zelf al kan doen.”

Tony Tonnaer, oprichter Kings of Indigo: “Duurzaamheid is maar voor een kleine groep consumenten een reden om een product te kopen. Zorg daarom dat je product mooi is. Dat spreekt een grotere groep aan. Zorg ook dat je beheersbaar verduurzaamt en niet te veel in één keer wilt doen. Los één probleem tegelijk op. Dan zet je beheersbaar de juiste stappen.”

 

Previous Article
Judith Verkuil Max Havelaar

Geen beter medicijn tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen...

Next Article
Van wijnvat naar borrelplank

Begin 2014 startten twee jonge ondernemers uit Amsterdam het merkhuis 'House...