Judith Verkuil Max Havelaar

May 3, 2015 lorette

Geen beter medicijn tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien. Stichting Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Just Be It sprak met Judith Verkuil, marketingcommunicatie manager bij Max Havelaar. 

Wat houdt een baan als marketingcommunicatie manager bij Max Havelaar in, wat zijn je dagelijkse werkzaamheden? 

Ik hou me eigenlijk bezig met alles waarmee we consumenten kunnen betrekken bij fairtrade. We werken samen met verschillende merken, die fairtrade gecertificeerd zijn. We verkopen dus zelf geen producten, we zijn een keurmerk. In Nederland zijn er nu 140 merken die het keurmerk voeren, met in totaal 1800 producten. Een deel daarvan zijn echte consumenten producten, zoals Tony’s Chocolonely, Clipper en Ben & Jerry’s. Een ander deel zijn producten die men vooral op werk consumeert. Voor deze twee groepen organiseer ik allerlei campagnes. Dit zijn meestal campagnes in samenwerking met supermarkten of op de werkvloer.

Bij deze campagnes speelt social media natuurlijk een grote rol, en dit is ook een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast organiseer ik persreizen, bloggersevents, schrijf ik het jaarverslag en ben ik altijd op zoek naar interessante samenwerkingen. Momenteel werk ik ook nog aan een van onze leukste projecten, namelijk een fairtrade kookboek!

Wat drijft jou om voor een bedrijf als Max Havelaar te werken? 

Ik heb altijd al gedacht dat ik bij een bedrijf zou werken dat ethiek hoog in het vaandel heeft staan. Ik heb Internationale Betrekkingen gestudeerd, en me toen veel beziggehouden met Conflict Studies.  Ook heb ik stage gelopen op de ambassade in Colombia. Tijdens deze stage kwam ik in aanraking met boeren die waren overgestapt van het verbouwen van bananen naar het verbouwen van coca. Ze konden hun bananen niet tegen een normale prijs verkopen, maar de coca wel, want daar wordt cocaïne van gemaakt. Toen ik bij de ambassade zat was dat iets waar wat mee gedaan werd. Later bij Max Havelaar, heb ik een re-integratie project geleid voor voormalige stijders in dit conflict. Ik besefte me dat je ook via handel een verschil kan maken. En dus niet alleen door ontwikkelingshulp. Fairtrade maakt mensen bewust van hun consumptie, dit sprak me aan.

Wat zijn je doelstellingen de komende tijd? 

Ik werk ondertussen acht jaar bij Max Havelaar. Toen ik er ging werken was Max Havelaar al een begrip, maar het had toentertijd een stoffig imago. Niet lang nadat ik er begon te werken kwamen de eerste A-merken binnen zoals Starbucks en Ben & Jerry’s die zich fairtrade certificeerden. De doelstelling was toen; hoe kunnen we met fairtrade een groter publiek aanspreken. En hoe kunnen we de producten interessant maken voor verschillende doelgroepen.

Mijn eerste project was een nieuwe website ontwikkelen, en deze zo te maken dat hij meerdere doelgroepen zou aanspreken. Eigenlijk is het stukje beleving dus altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn werk. En dan met name het wat jongere en vlottere publiek aanspreken. En het bewustzijn creëren dat fairtrade er niet alleen is om goed te doen, maar dat het ook iets zegt over hoe je in het leven staat. En dat probeer ik eigenlijk nog steeds door te voeren.

Tegenwoordig kopen veel mensen graag ambachtelijke, kleinschalig geproduceerde en duurzame producten. En wat is er nu ambachtelijker dan fairtrade? Doorgaans komen fairtrade producten van kleine boeren. Maar bij fairtrade bestaat dat ambachtelijke gevoel nog niet echt. Omdat het van ver komt. En het heeft natuurlijk ook met communicatie te maken. Ik probeer dat ambachtelijke meer op de voorgrond te brengen door het verhaal achter fairtrade producten te vertellen.

Speelt fairtrade een grote rol in je privéleven? 

Ja, voor mij is fairtrade niet alleen een labeltje, maar ook hoe je in het leven staat. Ik probeer altijd zo duurzaam mogelijk te leven en wanneer ik kan kies ik voor fairtrade producten. Maar ik probeer mezelf er niet gek door te laten maken. Ik heb ook veel vrienden die er bewust mee bezig zijn. Een deel van deze mensen zijn connecties die ik de laatste jaren heb opgedaan via mijn werk. We hebben een gemeenschappelijke interesse in vooral lekker (vegetarisch) eten en een gedeelde overtuiging dat producten op een duurzame wijze verbouwd moeten worden. Dat vind ik belangrijk.

Leest het gehele interview in Just Be It 7

Previous Article
Rens Kroes lanceert boek met het openen van pop-up restaurant

Rens Kroes lanceert haar langverwachte tweede boek Powerfood - Van Friesland...

Next Article
De kunst van sociaal ondernemen

Op initiatief van Dopper, het bedrijf achter het herbruikbare designflesje...